2008/01/05

Rekviem egy szerepjátékért (és értem)

És ismét itt vagyunk, az univerzum még mindig létezik, pedig egy picit paráztam, hogy 2008-ban vége lesz mindennek. És nem. Csak én lettem rohadtul influenzás, pedig kettő éve, hogy utoljára beteg voltam, azt hittem most is megúszom. Szóval el tudod képzelni mennyi erőm volt a gép elé ülni (Erre mindig van.:). A másik dolog az, hogy gecire belassult itthon a net, már szóltunk a szolgáltatónak is, de egyelőre még nem tudtunk mit kezdeni a problémával, hogy fateromat ismerem rögtön elkezd üvöltözni a technical supportos gyerekekkel, szóval jobb, ha én veszem a kezeim közé az irányítást. Na, de most nem ez a ényeg, hanem az, hogy éjjel három után kitűnően működik a netkapcsolat, ami azért nagy szopás.

Szóval miről is akarok, most mesélni. A M.A.G.U.S. szerepjátékról és a hozzá tartozó kálváriáról. Sokan azt hiszik, hogy a magus volt Magyarország első szerepjátéka, ami nagy tévedés. De az tagadhatatlan, hogy máig ez a legnépszerűbb rpg, minden előnyével és tetemes hibájával együtt. Bármennyire is gyűlölhetik a magust, azt azért mindenkinek el kell simernie, ha ez nincsen, akkor a mostani rpg élet sem lenne ilyen szinten elterjedt kis hazánkban.
Szóval ez az egész történet több, mint 15 évet ölel fel, nagyon tanulságos lehet azoknak, akik figyelmesen végigolvassák az elejétől kezdve a történéseket. Egy tipikusan magyar, tipikusan kapitalista, tipikusan tragikomédiába fulladó történetet ismerhetünk meg, amiben talán nincs is tanulság, talán sosem lesz igazság. Egy szerelemből, hogy lesz üzleti érdek. A történet nem teljes, hiszen, most már 2008-at írunk. És van egy érzésem, hogy ameddig GA él, addig ott tesz keresztbe a saját világának, ahol, tud.
Íme itt a történet, olvassátok figyelmesen és türelemmel. Csak annyiba gondoljatok bele, hogy ez a részletesen leírt szarkavarás, csak a jéghegy csúcsa. Csak a felszín...

1990-2002 Valhalla Páholy Kft. és sarjai

Walhalla-Valhalla –Val-Art-La- Árkádia Kft-k.

„Shit happens you get over it or you don't. I suggest you get over it”. (Grog, játékfejlesztõ USA)

Kiadványok:

Acél és oroszlán, A Fekete Dalnok, A Halál havában, Legendák és Enigmák 1-8. A holtak légiója, A renegát, Árnyjáték, A tizedik, Csepp és tenger, Farkasének, Fekete vizek, Garmacor címere, Holdak és vándorok, Hollóidõk, Jó széllel toroni partra, Karnevál I-II, Kék éjszakák árnyai, Keleti szél I. Két hold, Korona és kehely, Morgena könnyei, MagusPokol, Renegátok, Shadoni krónika, Sogron lángjai1. Sötét térítő, Sötét zarándok, Első Törvénykönyv, Második Törvénykönyv, Summarium I. Harcosok, barbárok, gladiátorok, Papok, paplovagok kézikönyve I-II, Új tekercsek, Ynevi kalandozások, Ynevi kóborlások

1990: A MAGUS írott történetét az Unikornis Kiadó kezdi a „Halál havában” c. könyv megjelenésével; szerzők Gáspár András és Novák Csanád, Wayne Chapman közös álnéven.

A regény Yneven, Novák Csanád és Nyulászi Zsolt által megálmodott szerepjáték-világon játszódik.

1991 A Walhalla Bt. (a Valhalla Páholy elődje) az „Észak Lángjai” c. könyv megjelenésével debütál. Szerzők Gáspár András és Novák Csanád (Wayne Chapman) a regény a „Halál havában” folytatása és tán még elődjénél is nagyobb sikert arat.

1993 MAGUS „Nagy Zöld” néven ismert szerepjáték- alapkönyv megjelenése, Kovi és Kuvik (Kovács Adrián, Jakab Zsolt) közreműködése a szerepjáték fejlesztésben, Novák Csanád és Nyulászi Zsolt mellett.

1994 Szántai Zsolt első MAGUS regénye a „Shadoni krónika” – az első „licenszelt” MAGUS regény a kiadó szerint minden szempontból bukásnak bizonyul.
Kornya Zsolt első MAGUS regénye az „Acél és oroszlán”
„Két hold” – regény (és projekt), szerző Gáspár András és Novák Csanád.

1995 Nyulászi Zsolt első MAGUS regénye a „Renegát”
Dr. Szalkai László első MAGUS regénye a „Farkasének”
Galántai János első MAGUS regénye a „Sötét Zarándok”

1996 Gáspár Péter (Gáspár Andrásnak nem rokona) első MAGUS regénye a „Jó széllel toroni partra”

Nyulászi Zsolt távozása és „kivásárlása” (300 Eft)/?/, amelyben lemond a MAGUS – hoz kapcsolódó kiadványok forgalmazási jogáról.

A „Summarium” szerepjáték – kiegészítő kiadása

1997 Galántai Zoltán (Galántai Jánosnak nem rokona) elsõ MAGUS regénye a „Renegátok”

Egyéb tényezők mellett „A Kiválasztottak MAGUS kártyajáték” első nyomásának nyomdahibái, időbeli csúszásai a Wal-Art-La Kft. cégfelszámolásához vezetnek. A MAGUS-hoz kapcsolódó számos védjegy, levédett kifejezés a 3 éves adminisztratív csődfelszámolás után gazdátlanná válik (cégtörlés: 97-98).

2000-2002: A Szukits Kiadó és az Árkádia Kiadóház (Novák Csanád Valhalla-utód cége) együttműködése. Ez teszi lehetővé a MAGUS – logo alatt megjelenő, továbbra is nagyon jól fogyó regények és szerepjáték- kiadványok megjelenését és újrakiadását.

2000 - Dr. Pálinkás Imre első MAGUS regénye a „Kék éjszakák árnyai”.

- Wayne Chapman néven (csak Gáspár Andrástól) a Garmacor címere c. könyv megjelenik Totem kiadónál, az Árkádia Kft. közreműködésével.

- Járdán Csaba az Árkádia Kiadóháznál munkába lép

2001 Elkezd készülni az Enoszuke – rpg. kiegészítő, Járdán Csaba szerkesztésében

2002 Oszlánszky Zsolt első MAGUS regénye, a „Tizedik”

2001- 2002 Ronin Mûhely

„A szellemi alkotás szerzői jogai azt illetik, aki a művet megalkotta. A szerzői jogi védelem alapján a szerzőnek kizárólagos joga van a mû egészének vagy valamely azonosítható részének anyagi formában és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználására és minden egyes felhasználás engedélyezésére. A törvény eltérő rendelkezése hiányában a felhasználásra engedély felhasználási szerződéssel szerezhető.”

Kiadványok:

A vándorló dalnok, Észak Lángjai, Síró fém, Két hold (újrakiadás),

2001 konfliktusok Gáspár András és Novák Csanád között de perre nem került sor. Ronin Műhely megalakulása

2002

Tavasz: Halál Havában és Észak Lángjai regények újrakiadása, a „táblás” logo nélkül

„Enoszuke” rpg kiegészítő Novák Csanádhoz kerül tördelésre

Pénzügyi konfliktusok az Árkádia Kiadóház működése során.

- Ronin Műhely írói csoport formálódik

(nem gazdasági társulás vagy jogi személy, első tagjai régi MAGUS írók, vezetője Gáspár András)

- Szürkecsuklyások játékfejlesztő csoport formálódik

(nem gazdasági társulás vagy jogi személy, tagsága kezdetben a Fekete Torony Bt. munkatársaiból verbuválódik, vezetője Járdán Csaba)

Nyár: Novák Csanád -kifizetetlen tételeket hátrahagyva- kivonul a MAGUS körüli huzavonából.

Gáspár András és Járdán Csaba közös fellépése egy reménybeli kiadónál, ahol megfogalmazódnak eltérő szempontjaik.

A Deltavision Kft (könyvkiadó- és terjesztő vállalkozás) és Ronin Műhely üzleti megegyezése - eltérő érdekek miatt - kudarcba fúl.

Eközben -mások által nem tudottan- a Smartszektor (SmartSector) Kft felvásárolja a csődbe jutott Valhalla Kft. védjegyzett kifejezéseit (80 (?), mások szerint 300 (?) Eft-ért). A Kft egyik munkatársa történetesen közeli kapcsolatban áll egy-két Szürkecsuklyás csoportbélivel, de ennek akkor még nincs jelentősége.

Õsz: Mivel a tördelésre átvett „Enoszuke rpg” anyaggal a tartósan eltűnő Novák Csanád nem jelentkezik, Járdán Csaba új módokat keres a kiadásra: először Gáspár Andrással tárgyal, sikertelenül. Amikor azonban magánkiadás mellett dönt, Gáspár András erről még megjelenés előtt tudomást szerez.

- Gáspár András és Galántai János látogatása Járdánnál, tiltakozás az Enoszuke kiegészítő ilyen megjelentetése miatt, szerzői érdekekre és szerzői jogi törvényre hivatkozva.

- Novák Csanád felbukkan és Galántai Jánossal szintén látogatást tesz Járdánnál. Novák a számítógépét visszaveszi volt alkalmazottjától; a gép winchesterérõl letörölni vélt adatokat visszaállítva megtalálja az Enoszuke rpg. magánkiadásával kapcsolatos szervezés dokumentumait.

- Megjelenik az Enoszuke rpg. a Fekete Torony Bt. (Járdán Csaba vállalkozása) kiadásában.

Ezt általános tiltakozás / nyilatkozat özön követi. A kaotikusnak tûnõ helyzetben egy szerepjáték-rajongó „képbe hozza” Bogdán Miklóst, az Inomi Kft ügyvezetõ igazgatóját.

Az átmeneti egyensúlyi állapotban megjelenik a „Síró Fém” c. regény. Kiadás még a régi „táblás” MAGUS logoval, a Ronin Mûhely égisze alatt történik, de szponzora már az Inomi Kft.

Tél: Nyilvános viták robbannak ki a MAGUShoz kapcsolódó jogok birtoklása körül, melyet egy félresikerült internetes kampány követ. A nézeteltérések oda vezetnek, hogy a Ronin Mûhely megszûnik mûködni.

2003-2004 Inomi Kft.

„Plus ça change, plus c’est la même chose”.

Kiadványok:

Anyrok alkonya, A vas ideje, Bábjáték, Fogadalom, Gorviki pokol, Legendák és Enigmák 9, Homokszem csupán, Hõseposz, Karnevál I-II (újrakiadás), Lobogók hajnala, Por a porhoz, Ryeki tûz, Shajaran-Sorsvetõ, Geoframia, Magus Alapkönyv.

2003

Tél: Bogdán Miklós bejelenti, hogy az Inomi Kft. megvásárolta Gáspár Andrástól és Novák Csanádtól a MAGUS kiadványok forgalmazásának jogait 20 M Ft értékben.

Tárgyalások Bogdán Miklóssal (Smartszektor, Fekete Torony stb).

Bogdán kifejezi, hogy nem kíván együtt mûködni a Fekete Torony köré szervezõdõ Szürkecsuklyásokkal, részint a vezetõ személye, részint az együttmûködés Szürkecsuklyások által vázolt elõfeltételei miatt.

Vágó Csaba elsõ MAGUS regénye a”Ryeki tûz”, a régi „táblás” logoval, Inomi Kft kiadásában, de szerkesztetlenül megjelenik.

Tavasz: „Ryeki tûz” kiadvány feletti per (Smartszektor vs. Inomi) a „táblás” logo miatt.

Ez a MAGUS történetének elsõ pere.

Bogdán Miklós gyakorlatilag védekezés nélkül jóváhagyja a bíróság ítéletét és kifejezi szándékát az ekkor már 5 M forintért árusított védjegyek megvásárlására, részletekben történõ fizetéssel.

Az átmeneti idõben az új MAGUS könyvek a „mahut logo” néven elhíresült, nyújtott betûs logoval jelennek meg az Inomi Kft.-nél.

Az Inomi Kft. elsõ fõszerkesztõje kiegyezést próbál létrehozni Gáspár András és Járdán Csaba között, de utóbbi ezt akkor –érzelmi okokra hivatkozva- elutasítja.

A fenti kudarctól függetlenül a kiadó kifejezi szándékát, hogy a fejlesztõcsoport tehetséges –és az egész huzavonában vétlen- munkatársainak lehetõséget nyújt a megjelenésre, ami meg is valósul.

Nyár: Bogdán Miklós cca. 0,5 M Ft-ot fizet a Smartszektornak a védjegyek védettségének meghosszabbítására, továbbra is fenntartva vásárlási szándékát.

Õsz: Veréb Csilla elsõ MAGUS regénye, a „Homokszem csupán”

Szabó Péter elsõ MAGUS regénye, a „Bábjáték”

Sellei György elsõ MAGUS regénye, a „Por a porhoz”

Massár Mátyás elsõ MAGUS regénye, a „Fogadalom”

Néhány MAGUS rpg. védjegy elévül, de nem újítják meg azokat, csupán azt az öt, regény-kiadásban is hasznosítható tételt, amire Bogdán Miklós pénzt adott a Smartszektornak.

Tél: Smartszektor 2,5 M Ft-ot kap Inomitól a védjegyekért, de mivel ez nem a teljes kért összeg (a Smartszektor 5 MFt-ot kér), adásvételi szerzõdés még nem készül, megállapodás szerint az Inomi Kft. folyamatosan törleszti a hátralevõ részletet.

Tavasz: A 2003-ban kiadott 11 könyv árának elsõ terjesztõi részlete befolyik a kiadóhoz.

- Molnár Gábor elsõ MAGUS regénye, a Hõseposz.

- Kolozsvári Zsófia elsõ MAGUS regénye a Shajaran.

- A d20 játékrendszerre épülõ MAGUS Alapkönyv kiadása és bukása

Nyár: Az eddig csak táblás játék piacon jelenlévõ Gameskút Kft. (az Inomi vásárlásának tudatában) a Smartszektor Kft-nek 2,5 (?) MFt-ot fizet a korábban említett, meghosszabbított regisztrációjú védjegyekért.

Ezúttal adminisztráció is készül, így a Gameskút Kft jegyzi be magának a levédett kifejezéseket.

Bogdán Miklós utólag értesül a vásárlásról és hogy részérõl már nem tartanak igényt a további törlesztésre.

Õsz: A Gameskút Kft. egyezkedni próbál az Inomi Kft –vel, de nem jár sikerrel.

Tél: kezdõdik Gameskút retrográd pere, mely Inomit kötelezné, hogy visszamenõlegesen fizessen a védjegyek kétéves használatáért. A Gameskút Kft ügyvédje történetesen a Szürkecsuklyás fejlesztõcsoport egyik vezetõje, de ennek ekkor még nincs jelentõsége.

Bogdán Miklós bejelenti, hogy elment a kedve és kiszáll a könyvkiadásból.

2005 – 2006 Tuan kiadó

„S ha visszafordultak volna, akkor nem tudnánk róluk, mert elfelejtették volna õket. Mi csak azokról tudunk, akik tovább mentek.” (Csavardi Samu, Cirith Ungol lépcsõin).

Kiadványok:

Abbitkirálynõ, Csillagvetõ, (Keleti szél1. újrakiadás) Keleti szél2, Ranagol áldásával, Csepp és tenger (újrakiadás), Az aquir gyûrû

2005.

Tavasz: Kolozsvári Zsófia, a második Inomi fõszerkesztõ közremûködésével megegyezés születik az Inomi és Tuan kiadó között a könyvkiadás továbbvitelérõl, késõbb a forgalmazási jogok átruházásáról.

Inomi Kft. pert indít Smartszektor Kft. ellen, üzleti megtévesztés miatt.

Nyár: Gameskút Kft. a védjegyek használatáért pénzt követel Tuantól is, mire azt a választ kapja, hogy fizetés lesz, ha jogerõs végzéssel rendezõdik az összes tulajdonviszony (t.i. Inomi Kft vitatja Gameskút védjegyszerzési jogát és módszerét).

Õsz: Megjelenik „Csillagvetõ” c. könyv, MAGUS regény felirattal, új „zászlós” logoval. A Gameskút Kft. kiterjeszti a Tuan elleni pereskedést erre a kiadványra is.

Tél: - Megjelenik egy Ynev térkép, „táblás” MAGUS és „Szürkecsuklyás”logoval, a Fekete Torony Bt. kiadásában.

- Tuant Kft-tól, „zászlós” logoval jelenik meg az „Abbitkirálynõ” c. könyv. Kiderül hogy a belsõ képeket a szerzõ által javasolt szabadúszó grafikus egy Hasbro Kft kiadványból másolta. A Hasbro Kft -t Magyarországon a Deltavision Kft képviseli, így az errõl értesülve, a Hasbro-t kéri meg, hogy aa Tuan ellen fellépjen.

A Tuan Kiadó jogkövetõ magatartást tanúsít, valamint a grafikussal kötött szerzõdés részleteire utal - az elkövetõ azóta sem fellelhetõ.

2006.

Tél: Gameskút vs. Tuan védjegyhasználati perben –egy bizonyítéknak szánt számlán- nyilvánosan is feltûnik a Fekete Torony Bt, a Gameskút Kft. oldalán.

Tavasz: - Gáspár András pert indít a szerzõi jogait sértõ Gameskút táblás játékok és a Fekete Torony Bt. által kiadott Ynev-térkép miatt

- Elkészül Raoul Renier „Pokol” címû könyvének újranyomásra alkalmas változata a Fekete Torony Bt és /vagy (?) a Deltavision Kft gondozásában. A Tuan errõl idejekorán tudomást szerezve, értesíti a könyvterjesztõket, hogy Wayne Chapman világához kapcsolódó könyvek forgalmazási jogát õk bírják, ezzel ellentétes kiadás esetén eljárást indítanak.

Nyár: - Mivel a Gameskút Kft., és a Fekete Torony Bt. tulajdonosai történetesen egyaránt a Deltavision Kft. alkalmazottai, az elmérgesedõ viszony miatt a Kft. igazgatója, Terenyei Róbert megegyezésre törekszik Gáspár Andrással és a Tuan Kiadóval.

A nézõpontok viszony valamelyest tisztázódnak; Gáspár András továbbra is a Tuant támogatja.

- A bíróság elutasítja Gameskút Kft Tuan elleni, a „zászlós logo” védjegyoltalom alá történõ bevonás céljából benyújtott kérelmét.

- A Tuan kiadónál megjelenik a „Keleti Szél könyv, a bíróság által nem kifogásolt „zászlós” logoval.

Õsz: - A Tuan kiadónál megjelenik a „Ranagol áldásával ” c. könyv, a bíróság által nem kifogásolt „zászlós” logoval.

- A Fekete Torony Bt. saját hatáskörében kiadja Raoul Renier „Pokol” címû könyvét, melyet a Deltavision Kft forgalmaz. A könyv megjelentetése a korábban ígért pert vonja maga után.

- A Tuan kiadónál megjelenik az „Aquir gyûrû” c. könyv, a bíróság által nem kifogásolt „zászlós” logoval.

A Tuan kiadó kifejezi szándékát, hogy a tehetséges –és az egész huzavonában vétlen- játékfejlesztõknek, íróknak továbbra is lehetõséget nyújt a megjelenésre.

- A Tuan kiadó utólagos szerzõdést köt a Hasbro-val az Abbitkirálynõ c. regényben jogsértõ grafikák használatáról. A Tuan kifizeti a szerzõdésben foglalt összeget, ez által visszamenõleg megszerezve a jogot a szóban forgó grafikák használatához.

FORRÁS:

RPGportál.hu

7 megjegyzés:

Jung-C írta...

Ehh, hát igen. Már az gyanús volt, amikor végigpörgettem, és az oldal több mint a fele ez az írás volt.

Éljen az együttműködés a MAGUS-ozok üdvéért.

Megértem a csókát, aki azt mondta, hogy kiszáll a buliból.

Amúgy már jól vagy? Jót tett tegnap este a VBK? És írj egy élménybeszámolót a folytatásról.

Unknown írta...

Melyiket? Nyulászit? Novákot? Nyulászi megalapította harmadmagával a Benefíciumot, aztán megalkották a Codex-et, majd miután csődbe (?) mentek számítógépesjátékok fejlesztésére adta a fejét, most nem tudom hol van. Novák csak ígérgetni tudott, aztán se szó, se beszéd elhúzott az országból, ha igazak a pletykák most Újzélandon programozó. Gáspár András szinte kizárólagos jogokkal rendelkezik a világ és a játék felett, marketingesként éli életét és hihetetlen dolgokat csinál. Pl.: Az Új Törvénykönyvben (2007, a M.A.G.U.S. valódi 2. kiadása) az általa kifogásolt szövegrészletek miatt panaszkodott a legtöbbett, hogy azok mennyire pongyolák és nem irodalmiak. Előtte meg ő erősködött a legjobban, hogy sok szövegrész változtatás nélkül kerüljön bele az új kiadványba. A vicc, az, hogy 15 éve ő írta és szerkesztette azokat a szövegeket.
George Lucas pedig még mindig gazdag.

Névtelen írta...

Hello ! Érdekeseket írtál, sajnos az számomra nem derül ki, hogy az általad előadottak forrása mennyire autentikus, de mindenesetre nagyon meggyőző. Teljesen hihető a történet a MAGUS háza táján, jellemző, hogy egy ennyire jól kitalált gondolatot az üzleti szempontok hova tudtak juttatni. Évek óta nem olvastam Magus regényt, de a világgal kapcsolatos írások mindig is érdekeltek, ezeket forgatva számomra is feltűnt, hogy a régi, eredeti ábrás megjelölést már nem használják. A rendszer megreformálására tett kísérletek jórészt kudarcba fulladtak és álláspontom szerint nincs is sok értelmük, de ez személyes vélemény. (A kezdetektől játszom, és mai napig ha előkerül a kocka, a "zöld könyvet" forgatjuk ismerőseimmel.)A védjegyjogok ( és egyébként a gazdasági érdekek)körüli huzavona szétzilálta azt a régi "Rúnás" csapatot, akiknek szavuk volt rendszeralkotás terén, és viszonylagosan egységesen tudtak még anno fellépni ezen a területen. Jelenleg hiába bármely próbálkozás, a folyamatos változás ok miatt még jó ideig nem remélhetik a játékosok, hogy valamely stabil fejlődés következik be az első magyar szerepjáték vonatkozásában (bár tudjuk hogy nem ez az első valóban, de vitathatatlanul a legnépszerűbb és egyúttal úttörő).
Ádám

Unknown írta...

Helló Ádám!

Egy dolgot kivéve egyetértek veled. Nagyon kellene egy egységes stáb, egységes irányelvekkel, (akár) kizárólagos jogokkal a kezükben, folyamatosan a minőséget szem előtt tartva. Régen nem, de ma már üzlet és pénz az rpg, ezzel nem is lenne baj, hogy egyeseknek ez nyújtja a megélhetést. Csak az a baj, hogy jó kapitalista módjára ez itthon úgy működik, hogy eladjuk a minőségen aluli trehány munkát, szépen becsomagoljuk, aztán jól megszedjük magunkat a csőbe húzott játékosokon.

A megreformálásról nekem az a véleményem, hogy igen is kell. Persze egy játékrendszer lehet bármennyire is hibamentes, a játékosokon múlik, hogy mennyire találnak benne hibát. A régi mágusban voltak hibák dögivel, de egy jó társaság mindig felül tudott ezeken emelkedni és nem voltak viták. Ha esetleg van lehetőséged, akkor feltétlen ajánlom átlapozásra az Új Törvénykönyvet. Vannak benne nagyon jó ötletek, sok új dolog, amiben ismét vannak hibák és sajnos még mindig tele van sok sok régi bakival. De ettől függetlenül dícséretes kezdeményezés.

Névtelen írta...

SZia !
Nem a gazdasági felhasználással van bajom, hanem ezzel a fajta, gagyi hozzáértéssel és gazdálkodó jellegű tevékenységgel párosuló gazdasági felhasználással.
Mint ahogy írtam, az egységes alkotói csapat hiánya okozza főleg az ellenérzésemet a jelenlegi újítási gondolatokkal. Gyakran használjuk a Második törvénykönyvet, Harcosok kiegészítőjét, vagy például az Ynevi vallásokkal kapcsolatosan írt két kiegészítőt, de ezen könyvek színvonalát egy erősen egységesen gondolkodó, régi, a kitalálói csapat tagjaiból álló alkotói közösség határozta meg. Egy ilyen jellegű egység napjainkban is időszerű lenne. Sajnálatosan magának a játéknak kevés időt tudunk barátaimmal szentelni, a rendszer fejlődésének egyes állomásait nyomonkövetni pedig csak nagyon ritkán áll módunkban. Egy kérdés: Te mostanában játszol?
Ádám

LorienCrow írta...

Szia!

Nyulászi Zsolt nevére keresve jutottam a posztodig. Rákerestem mert kíváncsi voltam, ki lehet az a fickó, akinek a könyvét olvasva mindahányszor felötlik bennem egy kráni karakter megalkotásának erős késztetése.
Megvallom képtelen voltam végigolvasni. Nem azért, mert hosszú, hanem mert fáj látni, hogy mi magyarok néha (sokszor) mekkora seggek tudunk lenni.

Van egy csapat emberünk, akik hihetetlen fantáziával bírnak és ezek közül jónéhányan értékelhető irodalmi alkotásokat hoznak létre, egy olyan kitalált világ köré, ami szerteágazóbb és színesebb, mint a valóság. És ahelyett hogy ebből valami pozitív történet keveredne ki, egymás torkának esnek, bíróságra járnak, gyalázzák egymást, és ott szúrják torkon a másikat, ahol érik...

Normális ez, most komolyan?
Nagyon hervasztó.

Tudom hogy idealista vagyok, de nekem ez a játék nagyon sok pozitív dolgot adott, és rossz belegondolni, hogy mögötte ilyen kicsinyes és undorító háború zajlik.

Kösz, hogy meghallgattál.

Üdv: Kata

Unknown írta...

Sokat hallani hogy a magus egy béna szerepjáték és temérdek hibája van. Pontosan mik azok? Én eddig csak Magussal és Vampire: The Masquerade-del játszottam