2007/12/18

Blade Runner - The Final Cut

Nincs még egy film, amit ennyiszer vágtak volna meg és adtak volna ki. A Blade Runner sci-fi alapmű. Stílusát tekintve nehezen belőhető az alkotás, film noir, proto cyberpunk, filozófikus sci-fi (vagy mi). Philip K. Dick - Do Androids Dream of Electric Sheep? (ilyen elbaszott címet is csak P.K. Dick adhat egy könyvnek) klasszikusát öntötték filmbe, az eredeti alapanyagot szinte minden porcikájában átdolgozták, még is ez az egyik valaha készült legjobb könyvadaptáció. Még maga K. Dick is maximálisan elégedett volt a művel.

Aki nem látta ezt az alapvetést annak nagyjából összefoglalnám a lényeget.
2019. Los Angeles. A Föld egy technika és szmog lepte hely lett, élhetetlen és bűzös. Az emberek vágynak el más bolygókra, ahol szebb jövő várhat rájuk. Ám ezeket a kolóniákat fel is kell építeni, karban kell tartani, így a Tyrell cég megalkotta a Nexus 6 szériát, a Replikánsokat. Emberi robotokat, akik szinte mindenben felülmúlják alkotóikat, erőben, értelemben, érzelmekben. Mesterségesen létrehozott emberek, mesterséges testekben. Egy véres lázadás után a replikánsokat kitiltották a Földről, így azokat akik megpróbálnak a visszajutni, a rendőrség egy különlegesen kiképzett akciócsoportja a blade runnerek (Szárnyas fejvadászok, az elbaszott magyarosítások egyik gyöngyszeme..) könyörtelen felkutatja és levadássza. Rick Deckard (Harrison Ford) is egy ilyen kivénhedt blade runner, aki még visszahívnak egy utolsó munkára. A nyomozás közben azonban szembe kell nézni olyan dolgokkal, amikkel eddig még egyszer sem szembesült a munkája során.



Látványban, hangulatban, színészekben, zenében, történetben, a film mindenben odavert. Ridley Scott olyan szinten megragadta az ős cyberpunk érzést a filmben, amit azóta sem tudtak felülmúlni, pedig akkor még meg sem jelent William Gibson Neurománca!
A filmet számtalanszor újravágták, itt kihagytak dolgokat, másszor kiegészítették. Egyszer így volt vége a filnnek, másszor meg úgy. Minden egyes verzióknál más és más teóriák születtek Deckard kilétéről. Az első változat természetesen az 1982-ben megjelent moziváltozat volt, majd a forgalmazó átszabta a dolgokat a tévéváltozathoz, majd a rendezői változatban megváltoztatták a film végét, a legnagyobb vicc, hogy erről csak maga Ridley Scott nem tudott. Aztán jött az 1992-es újravágása a filmnek, immár Ridley Scott felügyelte mellett. Ezzel azonban nem volt vége a dalnak, hiszen Scott mindig is ezt a filmet tartotta a legkedvesebb alkotásának. A film 25. évfordulójára azonban ennek az áldatlan állapotnak vége, a mai napon ugyan is megjelent a film végső változata. DVD-n, HD-DVD-n, meg minden jóságon,amin csak le lehet játszani. Digitálisan felújítva minden képkocka, régen kivágott és egészen új jelenetekkel bővült a film.

A beszerzés lesz egyelőre nehézkes, mivel még semmi hírt nem hallani arról, hogy hazai forgalomba mikor kerül a sima kettő lemezes, vagy az extra gyűjtői változat (fém táskával, a film eddigi négy változatával, meg minden jósággal, amit csak el lehet képzelni). A külföldi árakat nézve erőteljes a csábítás, hogy inkább onnan rendelje meg az ember, mert ha jól tippelem a hazai forgalmazók erre még jól rányomnak +60%-ot, "mert a költségek" és egyébb baromságok. Érted, a sima 2 DVD-s kiadás 12.99 $, ami durván 3200 forint max. Szerinted itthon ennyiért fogják adni? Lóf@szt! Lesz ebből 8-9-10 ezer pénz is. A legdurvább gyűjtői változat az 13000 forint átszámolva. Szerinted itthon mennyi lesz ez? És még csodálkoznak, hogy ennyien töltenek le filmeket és zenéket...
Szóval irány a hivatalos oldal, aki ismeri a filmet annak is feltétlen ajánlom az új trailert. Hihetetlenül összerakott darab, ráadásul a The Fountain zenéje szól alatta, ami lehet, hogy egyesek szemében szentségtörés Vangelis egyik legnagyszerűbb munkája mellett, de mindenképpen megdobja a hangulatot.



Nincsenek megjegyzések: