2007/12/20

Taxidermia

Szinté nem mai film és legtöbbször csak annyit hallunk róla, hogy "undorító, beteg, pornográf". És igen, a film tényleg ilyen, van benne vér, ondó, belek, hányás, f@sz, pin@, halott disznó megerőszakolása, pedofil képzelgés, zabálás hányásig, élve preparálás. De, aki csak idáig lát a filmben az nem is fogja érteni és ír róla egy ilyen beszűkült kritikát, mint ez itt. Ez pedig nem egy tipikus "én vagyok a magas bölcsész, aki megmondja neked mit gondolj és egyébként sem érted miről beszélek" duma, hanem tény. A film mondanivalója nincs mélyen elásva, nem kell érte sokat kutatni, hogy felszínre kerüljön. A Taxidermia groteszk, zsigerekig hatoló, izgalmas, friss és humoros. Parti Nagy Lajos novellái alapján vitte filmre Pálfi György ezt a groteszk korrajzot, ezt a három történetet, amiben három emberi roncs életét ismerhetjük meg.


Az első történet egy tisztiszolgáról, Morosgoványi Vendelről szól, aki éli a szürke disznószaros életét valahol kint az országban a Horthy korszakban. Élete a csicskázás és a szexuális fantáziák körül forog, már az első jelenetben láthatjuk, amint az éjszaka magányában maszturbál, nem is egyszerűen. Ő az igazán magányos kisember, a nagyapa, aki a szeretetet, szerelmet és a szexet keresi, de nem találja. A következő történet Balatony Kálmánról, a kecskeméti evőbajnokról, a zabálás nagymesteréről szól, aki más többi sportolóval együtt zabál. Időre, versenyszerűen, edzésből. Egyáltalán nem nehéz elhinni, hogy akár ilyen sportág is létezhetett volna a kommunizmusban, a maga borzasztó giccsességével és gigantomániájával. Ő az apa, aki bár megtalálta a szerelmet (majd az is kiderül mennyire..), de csak magával foglalkozik, önmagát akarja megvalósítani, sikertelenül, önzősége megszállottá és magányosság teszi őt is. És végül a fiú, Balatony Lajos, aki ismét csak a szerelmet keresi, de mivel teljesen elhidegült az emberektől így saját kis világába menekül, ahol megtalálja önmagát, a művészetét. Állat preparátor, néhány egészen különleges megbízással. Három történet, három emberi sors, három korrajz, három út, három kiégett, roncsember. A film groteszk és szürrealista világot teremt, képekkel mesél, a párbeszédek szinte mellékesek. A groteszk nagyon kifejező szó, mivel az "undorító" jelenetek épp annyira feszegetik a határokat, hogy az ember csak meredten nézi, megdöbben, de valahol legbelül nevet is. A film hihetetlen fekete humorával letaglózza az embert, bár egyszer sem fogunk harsányan felnevetni, max. elmosolyodunk néha.


A film technikailag bravúros, ez tagadhatatlan. A látvány, a speciális effektek, a képek, a színek, a fények egy igazi, élő és lélegző világot tárnak elénk. A hangmérnöki munka is nagyszerű, néhol olyan zajokat, neszeket csíphetünk el, amik valójában nem is léteznek. Hátborzongató atmoszférákat teremtenek. Amon Tobin főcím zenéje pedig olyan erőteljesen szippant magába, mint a film képi világa. (A zenész eddigi munkát ismerve ez csak egy félnapos munka lehetett számára, mondhatni stílusgyakorlat, de még így is zseniális a zene.) A három történet bár markánsan elkülönül egymástól, mindegyiknek van vége és eleje, de ettől függetlenül mégsem szkeccsfilm a Taxidermia. Egységes alkotásként is tud működni, bár az ember ezek után egy kicsit jobban felvezetett katarzisra várna, ami eljön és üt egy nagyot, csak olyan baltával elvágottnak érezni a film végét. Az eddigiekből már sejthető miket is fogunk látni az utolsó képkockákon...


A Taxidermia művészfilm, groteszk, borotva éles korrajzok, három emberi roncs története. Nem győzöm ismételni önmagamat. Művész és független film, a szó legtisztább értelmében. Itthon és a világon annyi, de annyi öncélú művészieskedő alkotás születik, amiktől már herótja van az embernek. Rossz hangmérnöki munka, a párbeszédek alatt alapzajok, hatalmas szünetek az üres és semmitmondó párbeszédek közt, a főszereplő szív egyet a cigarettájából és mi elalszunk a filmen... A Taxidermia nem öncélú, mindennek megvan a maga szerepe és helye a filmben. Ettől függetlenül, aki a kereskedelmi tévékhez szokott az biztosan menekülni fog az első képkockák után. Lehet szeretni, lehet gyűlölni a filmet, a kettő közt nincsen túl sok vélemény.
A Kontroll után ez a legizgalmasabb magyar film a fiatal filmes generációtól. Én azt mondom, hogy tényleg érdemes megnézni a filmet, a sokkolás nem fog elmaradni, de aztán utána rájövünk, hogy nem is volt annyira vészes a Taxidermia, sőt! Ha beleássuk magunkat a film rétegeibe rájöhetünk, hogy bizony egy zseniálisan sikerült alkotással volt dolgunk.

LINK:

Taxidermia hivatalos oldal

Trailer:


Nincsenek megjegyzések: